
Afrykańskie mango jest znanym specyfikiem służącym odchudzaniu. Pomaga także w przypadkach gdy gubienie wagi idzie bardzo trudno.
Jednym ze składników które czynią z afrykańskiego mango roślinę sprzyjającą zdrowiu a zarazem pomagającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu mocno antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.
Afrykańskie drzewo mango wzrasta w lasach tropikalnych Afryki. Mango afrykańskie jest również uprawiane na polach uprawnych w środkowej i zachodniej części kontynentu afrykańskiego. opisywane drzewo rośnie od 10 do 40 m wysokości. Ciemnozielone liście są gęste. Drzewo dojrzewa i zaczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Wiele badań wskazuje na ewentualne zastosowanie przemysłowe opisywanej rośliny w produkcji żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych.
Cechy
Badania nad Afrykańskim mango wykazały korzystne działanie w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwutleniające.
Działanie antybólowe
Roślina wykazuje też właściwości znieczulające.
Działanie przeciwutleniające
Afrykańskie mango ma działanie przeciwutleniające.
Odziaływanie antybakteryjne
Liście rośliny i korzenie wykazują działanie przeciwbakteryjne.
Roślina może być pomocna w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości obniżające stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne udowodniły obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Otyłość
Roślina posiada właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.